Fii Sanatos

13 beneficii surprinzatoare ale cuisoarelor

| 0 comments

Cuisoarele ofera multe beneficii pentru sanatate, printre care abilitatea de combate indigestia si cancerul, au proprietati antimicrobiene, protejeaza ficatul, stimuleaza sistemul imunitar, tin diabetul sub control, ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si contin si proprietati anti-mutagene, combat bolile orale si durerile de cap si au proprietati afrodisiace.

Cuisoarele sunt unul dintre condimentele specifice ale zonelor asiatice, originare din tari precum Indonezia, India, Pakistan si chiar zone din Africa de Est. Cuisoarele provin din insulele Maluku din Indonezia. Sunt un ingredient aromatic popular folosit in diverse feluri in toata lumea, dar mai ales in Asia. Cuisoarele sunt un condiment de baza in multe bucatarii asiatice.

Cuisoarele, ca multe alte condimente originare din Asia, au un istoric lung. In secolele XIII si XIV, erau transportate din Indonezia catre China, India, Persia, Africa si Europa. In aceasta perioada cuisoarele aveau un pret ridicat, ceea ce a dus la declansarea mai multor razboaie pentru detinerea monopolului asupra productiei si a distributiei. S-au purtat multe razboaie pentru a controla insulele Maluku in perioada medievala si moderna. Olandezii au obtinut victoria si au detinut controlul asupra insulelor Maluku o lunga perioada de timp. In ziua de azi, cuisoarele sunt un produs comercial important in intreaga lume.

Date stiintifice despre cuisoare
Cuisoarele sunt bobocii uscati ai unei flori care provine din arborele Syzygium aromaticum. Acesta apartine familiei de plante numite Myrtaceae. Aceasta este o planta perena care traieste in conditii tropicale si subtropicale. Din cuisoare de folosesc mai multe parti ale plantei, bobocii uscati, tulpinile si frunzele, in scop medicinal. Uleiul de cuisoare este renumit pentru proprietatile sale medicinale.

Cuisoarele se folosesc de mii de ani in India si China, nu doar ca un condiment aromat, ci si ca remediu medicinal pentru multe afectiuni. In medicina ayurvedica cuisoarele se folosesc pentru carii dentare, halitoza, iar in medicina chineza cuisoarele erau apreciate pentru proprietatile lor afrodisiace.

Valoarea nutritionala a cuisoarelor
Conform “Bazei nationale de date nutritionale pentru referinta standard” din SUA, nutrientii din cuisoare sunt compusi din 65g de carbohidrati, 6g de proteine, 13g de lipide totale, 2g de zaharuri, 274 kcal de energie si 33g de fibre alimentare. Mineralele din cuisoare sunt calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc. Vitaminele prezente in cuisoare sunt vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, folat, vitamina B6, vitamina B12, vitamina A, vitamina E, vitamina D si vitamina K.

Substante bioactive in cuisoare
Anumiti compusi bioactivi au fost izolati din extrasele de cuisoare. Acestea includ: flavonoide, hexane, clorura de metilen, etanol, timol, eugenol si benzen. Aceste biochimicale s-a descoperit ca poseda proprietati diverse, antioxidante, hepato-protectoare, antimicrobiene si antiinflamatorii.

Beneficii pentru sanatate ale cuisoarelor

O mai buna digestie: Cuisoarele imbunatatesc digestia prin stimularea secretiei de enzime digestive. Cuisoarele sunt bune si pentru a reduce flatulenta, iritabilitatea gastrica, dispepsia si greata. Cuisoarele pot fi prajite, coapte, macinate si luate in amestec cu miere pentru tratarea tulburarilor digestive.

Proprietati antibacteriene: S-au testat proprietatile antibacteriene ale cuisoarelor contra mai multor patogeni umani. Extractele din cuisoare au fost suficient de puternice pentru a ucide acesti patogeni. In mod specific, extractele de cuisoare au fost eficiente impotriva bacteriilor care raspandesc holera.

Proprietati chimio-preventive: Cuisoarele au atras atentia comunitatii medicale datorita proprietatilor lor chimio-preventive sau anti-carcinogene. Testele au aratat ca pot fi de ajutor in tinerea sub control a cancerului de plamani aflat in fazele incipiente.

Protejeaza ficatul: Cuisoarele contin cantitati mari de antioxidanti, ideali pentru protectia organelor interne, in special a ficatului, de efectele radicalilor liberi. Metabolismul, in timp, mareste productia de radicali liberi si lipidele, reducand in acelasi timp si antioxidantii din ficat. Extractele de cuisoare ajuta la neutralizarea acestor efecte, avand proprietati hepato protectoare.

Tine diabetul sub control: Cuisoarele se folosesc si in multe remedii traditionale pentru a trata mai multe boli, printre care si diabetul. La bolnavii de diabet, insulina produsa de corp este insuficienta sau nu se produce deloc. Studiile au aratat ca extractele din cuisoare imita insulina in cateva feluri si mentin nivelul glicemiei sub control.

Mentinerea intaririi oaselor: Extractele hidro alcoolice din cuisoare includ compusi precum eugenol si alti derivati, precum flavone, izoflavonele si flavonoide. Aceste extracte s-au dovedit utile in special in mentinerea densitatii osoase si a continutului mineral din os, precum si in cresterea rezistentei la presiune a oaselor in cazul osteoporozei.

Proprietati antimutagenice: Mutagenii sunt acele substante care schimba compozitia ADN-ului si produc mutatii genetice. Compusii biochimici prezenti in cuisoare, de tipul fenil propanoidelor, au proprietati antimutagene. Acestia au fost administrati celulelor tratate cu mutageni si au influentat efectele mutagene intr-o masura semnificativa.

Stimularea sistemului imunitar: Ayurveda descrie anumite plante ca fiind in mod special eficiente in dezvoltarea si protejarea sistemului imunitar. Iar cuisoarele se numara printre acestea. Bobocul uscat al florii de cuisoare contine compusi care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar prin cresterea numarului de celule albe, imbunatatind hipersensibilitatea intarziata.

Citeste mai mult aici