Fii Sanatos

Ce simplu este sa fii sanatos!

Află la timp ce este FIBROZA PULMONARA IDIOPATICA!

| 0 comments

Cea mai frecvent întâlnită formă de pneumonie interstițială cronică, fibroza pulmonară idiopatică are o evoluție imprevizibilă care poate duce chiar la deces. Prin lansarea campaniei RespirăSperanță, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune avertizează că semnele bolii pot trece neobservate și întârzie diagnosticarea corectă.

Simptomele bolii nu sunt specifice, lucru care îngreunează diagnosticarea. Adesea, boala se manifestă prin tuse uscată, dificultăți în respirație (dispnee) sau oboseală. Aproximativ 25% din bolnavi pot suferi de depresie sau o pierdere treptată a independenței personale, care coincide cu deteriorarea stării de sănătate și creșterea incapacității de a efectua activități cotidiene de rutină.

Fibroza pulmonară idiopatică se poate manifesta diferit la fiecare persoană. Unele persoane pot manifesta doar simptome ușoare ani de zile, pe când la altele boala poate progresa rapid. Cu toate acestea, speranța de viață este, în medie, între 3 și 5 ani.

Info: Boala este întâlnită mai des la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Cauza bolii este necunoscută:
Cu toate că nu se cunosc cauzele bolii, se consideră că este consecința unor micro-leziuni repetate la nivelul plămânilor. Repararea anormală a acestor leziuni poate conduce la fibrozare progresivă și la pierderea ireversibilă a funcției pulmonare.

Atenție! La nivel mondial, mai bine de 40.000 de cazuri noi de fibroză pulmonară idiopatică sunt depistate anual. În România nu sunt disponibile statistici oficiale cu privire la numărul cazurilor de FPI, însă specialiștii estimează că în țara noastră sunt între 400 și 500 de pacienți cu aceasta boală. Dintre aceștia, mai puțin de 5% sunt diagnosticați corect.

Cum să descoperi boala din vreme:
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) vine în sprijinul persoanelor care este posibil să sufere de fibroză pulmonară idiopatică și celor dragi acestora prin inițierea campaniei RespirăSperanță. Este primul proiect menit să informeze cu privire la aceasta boală. În cadrul campaniei va fi înființat un club al pacienților, va fi lansat un website educațional cu articole scrise sau verificate de specialiști și vor fi distribuite broșuri informative.

Afla mai multe aici