Fii Sanatos

Ce simplu este sa fii sanatos!

ATENTIE! Iei antibiotice fara prescriptie de la medic? Iată ce EFECTE SECUNDARE GRAVE au!

| 0 comments

Recomandate în tratarea infecțiilor cauzate de bacterii, antibioticele nu sunt lipsite de efecte adverse, ca mai toare medicamentele. Este bine de știut că unele dintre acestea pot fi prevenite.

Episoade frecvente de diaree
Se numără printre cele mai întâlnite consecințe ale unui tratament cu antibiotice. Între 1 și 10 din 100 de persoane care iau astfel de medicamente se confruntă cu episoade frecvente cu diaree.
Motivul? Antibioticele distrug atât bacteriile rele, cât și pe cele bune, perturbând astfel echilibrul florei intestinale. De aceea, trebuie să înlocuim bacteriile bune pierdute, luând, la 2 ore de la administrarea antibioticului, probiotice.

Infecție cu ciuperci Candida
Candidoza este o infecție care apare la nivel genital sau bucal, cauzată de o ciupercă, Candida albicans. Unele femei care iau antibiotice se pot confrunta cu un dezechilibru al bacteriilor din vagin, acest lucru favorizând dezvoltarea candidozei. Simptomele prin care ea se manifestă sunt: mâncărimi, durere și secreții vaginale.

Colită cu clostridium dificile
Clostridium difficile (C. difficile) este o bacterie prezentă în intestin. Dacă urmezi un tratament cu antibiotice (de exemplu, amoxicilină), există riscul ca ea să se dezvolte și să se înmulțească și să ducă la apariția colitei cu clostridium difficile. Simptomele unei infecții cu C. difficile pot varia de la diareea ușoară, până la inflamația intestinului, situație când viața este în pericol.

Reacții adverse severe
Reacțiile alergice sunt posibile la orice medicament, inclusiv antibiotice. Multe dintre ele sunt ușoare, dar altele pot fi grave și necesită asistență medicală. În cazul în care ești alergic la un anumit antibiotic, există riscul să ai probleme de respirație, urticarie și să ți se umfle limba și gâtul. Foarte rar, 1 din 1.000 de persoane poate prezenta o reacție alergică severă sau imediată la antibiotice (șoc anafilactic, manifestat prin puls accelerat, erupție la nivelul pielii, greață și vărsături). Dacă ți-a apărut o erupție pe piele sau urticarie ori ai avut o reacție alergică severă sau imediată la un antibiotic în trecut, spune-i medicului, pentru a nu ți-l prescrie din nou.

Fotosensibilitate
Unele antibiotice, precum tetraciclina, pot sensibiliza organismul la lumină, iar pielea predispusă la arsuri solare. Fotosensibilitatea ar trebui să dispară după ce ai terminat tratamentul cu antibiotice. Ca măsuri de precauție, mai ales în sezonul cald, folosește regulat protecție solară și poartă îmbrăcăminte de protecție și accesorii, cum sunt pălăriile și ochelarii de soare.

Febră
De pe lista efectelor secundare ale antibioticelor nu lipsește febra. Dacă acest simptom nu dispare în 24-48 de ore, nu mai amâna consultul medicului specialist. În cazul în care febra este însoțită și de o erupție sau probleme de respirație, sună la Salvare.

Info: Antibiotice precum tetraciclina și doxiciclina pot colora dinții copiilor în curs de dezvoltare. Acest efect apare mai ales la prichindeii mai mici de 8 ani.

Sângerări și vânătăi
În cazuri foarte rare, unele antibiotice pot schimba compoziția sângelui. De exemplu, leucopenia, scăderea numărului de celule albe din sânge, poate duce la infecții puternice, iar trombocitopenia, reducerea trombocitelor, provoacă sângerări și vânătăi.
Sursa