Fii Sanatos

Lipsa de somn te face să iei în greutate

| 0 comments

Persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte întâmpină dificultăți atunci când vor să scape de kilogramele în plus, potrivit oamenilor de știință.

Cercetările arată că lipsa somnului are un impact negativ asupra procesului de slăbire, influențând scăderea în greutate în diferite moduri.

1. Dormi mai puțin, arzi mai puține calorii

Într-un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică se arată că persoanele care dorm prea puțin nu ard suficiente calorii, așa cum se întâmplă în cazul celor care dorm în jur de 7-8 ore pe noapte.

Cu alte cuvinte, metabolismul persoanelor care nu se odihnesc bine este mult mai lent decât al celor care dorm cât trebuie.

2. Dormi mai puțin, mănânci mai mult

Cercetărie efectuate de-a lungul timpului subliniază faptul că prea puțin somn (în jur de 4 ore pe noapte) implică automat un consum mai mare de calorii.

Persoanele care sunt private de somn au tentația de a consuma mai multe alimente bogate în calorii, în special seara, când funcțiile metabolismul încetinesc.

Explicație

Atunci când dormim prea puțin organismul secretă grelină, un hormon care te impulsionează să mănânci. Rolul grelinei este de a crește apetitul pentru alimente bogate în calorii “goale”.

De asemenea, prea puțin somn scade nivelul leptinei, acel hormon care îți spune când este necesar să te oprești din mâncat.

Nivelul leptinei este ridicat pe timpul nopții, motiv pentru care nu simți nevoia de a mânca atunci când dormi. Însă, lipsa somnului schimbă drastic nivelul acestor hormoni ai foamei și, astfel, șansa de a acumula calorii în exces este mult mai mare.

3. Dormi mai puțin, pierzi prea puțină grăsime

Pentru a slăbi în mod eficient trebuie să ții cont de obiceiurile zilnice care pot duce la apariția dereglărilor metabolice.

Alimentația, stresul, somnul, problemele tiroidiene – toate se află în strânsă legătură cu scăderea în greutate.

În ceea ce privește somnul, atunci când dormi prea puțin, este foarte probabil să elimini mai puține grăsimi decât în mod normal.