Fii Sanatos

Ce simplu este sa fii sanatos!

Scăderea COLESTEROLULUI este importantă pentru toată lumea, indiferent de varsta! Iata cate sunt FACTORII DE RISC în dislipidemie!

| 0 comments

Colesterolul din sânge este unul dintre factorii de risc major pentru bolile de inimă. Nivelul ridicat de colesterol din sânge în sine nu provoacă simptome, atât de mulţi oameni nefiind conştienţi că nivelul lor de colesterol este prea ridicat.

Complicațiile dislipidemiei
Scăderea colesterolului este importantă pentru toată lumea-tineri, de vârstă mijlocie şi adulţi în vârstă, femei şi bărbaţi şi persoanele cu sau fără boli de inimă. Unii oameni sunt cu risc crescut de a dezvoltă boli de inimă, deoarece aceştia au diabet zaharat (care este un puternic factor de risc) sau o combinaţie de factori de risc pentru bolile de inimă.

Dislipidemia poate provoca ateroscleroza, care este îngustarea arterelor. Abuzul cronic de alcool poate avea ca rezultat creşterea nivelurilor sanguine de lipide.

Cantitate excesivă de lipide din sânge poate creşte incidenţa bolilor de inimă prin blocarea arterelor. Consumatorii de vin roşu pot ajuta la creşterea nivelului de lipoproteine cu densitate mare în sânge. Femeile care folosesc contraceptive orale pot avea un risc crescut de dislipidemie.

Factorii care cresc riscul unui pacient cu dislipidemie sunt:
– valoarea crescuta a LDL colesterol;
– prezenţa sau absenţa bolii cardiace ischemice (infarct de miocard, angină, intervenţii pe vasele coronare – angioplastii, bypassuri),
– altă formă de boală aterosclerotica (afectarea arterelor membrelor inferioare – aşa numită “arterită”, afectarea arterelor cerebrale, prezenţa unui anevrism de aorta);
– diabetul zaharat;
– multipli factori de risc asociaţi (fumatul, hipertensiunea arteriala-TA>140/90mmHg sau folosirea medicației hipertensive, HDL<40 mg/dl, istoric familial de bola cardiaca ischemica la rude de sex masculin<55 ani și la rude de sex feminin<65 ani, vârsta (bărbați>50 ani, femei>60 ani).

Dislipidemia este un factor independent de risc pentru bolile cardiovasculare şi progresia bolii cronice de rinichi. Trebuie reţinut că dacă aţi avut infarct de miocard, accident vascular cerebral sau aveţi diabet zaharat, riscul de boală cardiovasculară este maxim.
SURSA