Fii Sanatos

Ce simplu este sa fii sanatos!

Simptomele unui ficat gras și metode naturale de tratament

| 0 comments

Chiar daca sarbatorile au trecut, alimentatia de sarbatori bogata in grasimi si zaharuri isi lasa inevitabil urmele in noul an, iar ficatul este primul care avertizeaza aparitia unei probleme.

Desi este considerat “un organ tacut“ care nu produce simptome evidente, exista cateva semnale care indica aparitia unei disfunctionalitati sau afectiuni hepatice.

Semnele unui ficat gras alcoolic (ciroza hepatica)

Alcoolul poate fi considerat factor cauzal al ficatului gras alcoolic in momentul in care consumul zilnic de alcool pur depaseste 20 gr. la femei si 30 gr. la barbati.

Cand ficatul este supus zilnic acestui supraefort de a procesa o cantitate mare de alcool, functiile sale au de suferit. Factorul major de risc este in acest caz alcoolul in stare pura. Indicatorii la care trebuie sa fiti atenti sunt: pierderea rapida in greutate, malnutritia, senzatia de oboseala.

O forma mai severa a hepatitei alcoolice determina simptome cum sunt starea generala proasta, icter (ingalbenirea pielii, cauzata de cresterea nivelului bilirubinei) si, uneori, prin durere in zona ficatului.

Semnele hepatitei cronice

Atunci cand hepatita se manifesta pe o perioada mai lunga de 6 luni, aceasta este diagnosticata ca fiind cronica. In cazul acestei afectiuni, ficatul ramane inflamat chiar si in lipsa altor simptome. Astfel, exista cazuri in care oamenii au hepatita cronica de peste 20 de ani, fara sa primeasca acest diagnostic.

Intrucat cauzele hepatitei cronice sunt multiple (consumul excesiv de medicamente, instalarea virusurilor A, B, C sau D si ficatul gras) simptomele sunt extrem de variate, de la astenie fizica si icter persistent, la reactii automiune aparent necorelate precum: artrita, dureri articulare si leziuni cutanate.

Semnele unui ficat gras nonalcoolic (steatoza hepatica)

Nivelul crescut al colesterolului si obezitatea constituie doi dintre cei mai importanti factori de risc pentru un ficat cu depuneri excesive de grasime.

Indicatorii la care trebuie sa fiti atenti in acest caz, sunt oboseala excesiva necorelata cu odihna cotidiana, pierderea nejustificata a poftei de mancare si implicit in greutate, precum si durerile abdominale.

Un factor major de risc in cazul steatozei non-alcoolice este si rezistenta la insulina. Aceste semne ale steatozei hepatice sunt insotite de inflamatie, ce semnaleaza momentul in care boala se declanseaza.

Ficatul gras non-aloolic este diagnosticat atunci cand mai mult de 10% din ficat prezinta depuneri adipoase. Aceasta poate progresa spre ciroza si chiar spre hepatocarcinom (cancer al ficatului).

Ficatul gras este asociat si cu diabet, hipertensiune, obezitate şi trigliceride crescute in sange, un nivel ridicat al colesteroului daunator si un nivel mic al colesterolului benefic. In tratamentul ficatului gras, primul pas spre vindecare este modificarea alimentatiei, astfel incat corpul sa metabolizeze rapid grasimile ingerate.

Tratamentul steatozei hepatice non-alcoolice se bazeaza in principal pe modificarea stilului de viata, alimentatiei nesanatoase, dar si pe vizite la medic pentru efectuarea unor analize de rutina, in special la femei, unde sindromul ovarelor polichistice este un factor mare de risc corelat cu steatoza hepatica.

Remedii naturale

Anghinarea combate preciroza

Unul din cinci bolnavi de ficat gras evoluează spre steato-hepatită (o etapă mai gravă), o treime păşesc spre fibroză, iar dintre cei cu fibroză, jumătate se îndreaptă spre ciroză.

Ceaiul din frunze de anghinare combate preciroza. Planta are acţiune hepatoprotectoare, ajutând ficatul să elimine grăsimea acumulată în celulele sale.

Produce şi elimină bila, protejează şi regenerează celulele hepatice, elimină toxinele din ficat, menţine concentraţia normală a colesterolului şi grăsimilor în sânge şi de la nivelul ficatului. De asemenea, infuzia de anghinare contribuie la menţinerea concentraţiilor normale de acid uric din sânge.

♣ O linguriţă de plantă uscată se adaugă la o cană cu 500 ml. apă clocotită. O parte din infuzie se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, după care bolnavul va sta culcat pe partea dreaptă, timp de 30 de minute. Restul cantităţii de infuzie se administrează în cursul zilei, cu 30 de minute înaintea meselor principale. Tratamentul se urmează pe o perioadă de 20-30 de zile, urmate de o pauză de o lună, după care se poate relua.

Armurariul regenerează celulele ficatului

Armurariul, cunoscut ca şi salvatorul ficatului, este în prezent unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afecţiunilor hepatice. Silimarina (substanţă activă) din fructele de armurariu participă la regenerarea celulelor ficatului, protejând integritatea membranelor celulare hepatice.

Are proprietăţi anti-toxice şi combate în mod eficient intoxicațiile produse de excesul de medicamente sau de consumul excesiv de alcool. Flavonoidele favorizează regenerarea celulelor hepatice, măresc capacitatea organismului şi îndeosebi a ficatului de a se apăra de infecţii.

♣ Cea mai indicată este infuzia combinată (cea cu apă clocotită degradează flavonoidele), obţinută astfel: 1-2 linguriţe de pulbere de seminţe de armurariu se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul obţinut se pune deoparte, urmând ca pulberea rămasă să se opărească cu o jumătate de cană de apă fierbinte, timp de 20 minute, după care se lasă la răcit; la final, cele 2 extracte se combină.

Se consumă 3 căni pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. După prima cană de infuzie consumată, dimineaţa, înainte de micul dejun, bolnavul va sta culcat pe partea dreaptă timp de 30 de minute. Cura durează 14 zile şi poate fi reluată după o pauză de 10 zile.

Măceşele stimulează activitatea ficatului

Substanţele active din compoziţia fructelor de măceş (vitaminele B1, B2, C şi P, zaharuri, lecitină, pectină) au acţiune tonică, vasodilatatoare, antitoxică şi antiinflamatoare. Infuzia de măceşe stimulează în acelaşi timp activitatea ficatului şi a bilei, fiind de un real ajutor în tratamentul afecţiunilor hepatice, precum hepatite cronice, ficat mărit sau gras.

♣ La o cană cu 500 ml. apă clocotită se adaugă 3 linguriţe de pudră de măceşe (special preparată, de la magazinele naturiste). Se lasă la infuzat timp de 15 minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere.

Prima cană se consumă dimineaţa, iar restul infuziei se bea pe parcursul zilei. Tratamentul cu infuzie de măceşe se urmează pe o perioadă de 6 săptămâni.
SURSA