Fii Sanatos

Ce simplu este sa fii sanatos!

TICURILE FACIALE – Cauze, incidenta si factori de risc! Cand devine o PROBLEMA si cand trebuie sa consultam un specialist!

| 0 comments

Ticurile faciale sunt miscari rapide si incontrolabile sau spasme, care implica adesea muschii ochilor sau ai fetei. Cele mai comune tipuri de ticuri faciale involuntare includ clipitul repetitiv, privitul crucis, incretitul nasului si spasmele localizate in jurul gurii.

Ca si alte tipuri de ticuri, cele faciale, cum ar fi cele prezente la nivelul ochilor sunt cel mai frecvent intalnite la copii, dar pot sa persiste si la varsta adulta.

Spre deosebire de miscarile voluntare, ticurile sunt dificil de controlat si desi unii oameni reusesc sa suprime ticurile faciale pentru o perioada scurta de timp, acestea revin si chiar se manifesta perioade mai indelungate de timp.

Pe ce perioada de timp se manifesta ticurile faciale?
Pentru unele persoane ticurile faciale sunt temporare si dispar dupa cateva saptamani sau luni. Acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor care dezvolta ticuri in perioadele de stres intens. Pentru altii, ticurile faciale sunt probleme pe termen lung si pot dura ani de zile. In anumite situatii, medicii stabilesc diagnosticul de ticuri motorii cronice.

Cauze, incidenta si factori de risc
Ticurile, apar cel mai frecvent la copii si in unele cazuri pot persista pana la maturitate. Frecventa aparitiei ticurilor la baieti este de pana la patru ori mai mare decat la fete. Cauza aparitiei ticurilor este necunoscuta, dar se pare ca cele mai severe ticuri sunt declansate de stres.

Simptome
Ticurile sunt caracterizate de spasme repetate, asemanatoare cu miscarile musculare necontrolate, cum ar fi:
– clipitul repetitiv
– grimase
– spasme localizate la nivelul gurii
– incretirea nasului
– privitul crucis

Diagnostic si investigatii
Specialistul va diagnostica de obicei, un tic in urma unui examen fizic. Nu sunt necesare teste speciale, insa in cazuri rare, se poate efectua un EEG pentru a se stabili daca sunt prezente si convulsii care pot sta la baza ticurilor.

Tratament
Ticurile care apar in copilarie si sunt de scurta durata, nu necesita tratament. In cazul in care un copil manifesta un tic facial si i se atrage constant atentia, situatia se poate agrava sau perioada de manifestare a ticului se poate extinde.

Un mediu cu cat mai putini factori de stres poate diminua frecventa aparitiei ticurilor si in timp, va contribui la disparitia acestora.

Programele prin care stresul va fi inlaturat ar putea fi la fel de utile. Daca ticurile afecteaza grav viata unei persoane, medicamente cum ar fi risperidona ar putea fi recomandate.

Cand se va consulta specialistul?
Se va solicita ajutorul specialistului atunci cand ticurile:
– afecteaza mai multe grupe musculare
– sunt persistente
– sunt severe

Citeste mai mult aici