Fii Sanatos

Ce simplu este sa fii sanatos!

Tulburări de alimentație: MANCATUL EXCESIV!

| 0 comments

Persoanele care suferă de aceste tulburări de alimentație mănâncă frecvent cantități impresionante de alimente, câteodată până la 15.000 de calorii la o singură masă.

De obicei mănâncă atunci când nimeni nu este prin preajmă și sunt obligate să ascundă sau să stocheze alimente. Persoanele care consumă alimente în exces nu își induc starea de vomă după masă (cei care fac acest lucru suferă de altă tulburare, numită bulimie) și adesea sunt supraponderali sau obezi.

Cauzele mâncatului în exces
Cauzele variază de la individ la individ, iar în unele situații pot să rămână necunoscute. Mâncatul excesiv este adesea rezultatul unor anomalii în activitatea cerebrală. Depresia, dieta extremă și stresul pot fi cauzele acestor anomalii. Unii cercetători sugerează că mâncatul în exces ar putea fi genetic, deci că ar putea fi moștenit de la părinți.

Tulburările de alimentație care constau în mâncat excesiv sunt impredictibile și pot afecta pe oricine. Următorii factori indică un risc ridicat:
● genul feminin
● vârsta adolescenței
● istoric medical de tulburări de alimentație în familie
● istoric cu depresie, abuz de alcool sau droguri sau comportament impulsiv
● istoric cu diete frecvente și extreme

Simptomele mâncatului în exces

Persoanele care mănâncă în exces sunt greu de identificat după aspectul exterior. Dacă mănânci în exces poți să fii supraponderal, obez sau poți chiar să ai o greutate normală. În particular, pot apărea următoarele simptome:
● mănânci cantități mari de alimente chiar și atunci când nu ai poftă de mâncare
● mănânci în grabă
● te simți rău după masă
● mănânci singur
● ai sentimente de depresie și lipsă de autocontrol
● îți e rușine să mănânci de față cu alții
● ții diete frecvent fără o scădere în greutate pe termen lung

Vizita la medic

Dacă bănuiești că suferi de acesta tulburare, un medic te-ar putea examina pentru a descopri probleme de sănătate cauzate de mâncatul în exces. Cu toate acestea, diagnosticul propriu-zis va fi pus de un psihiatru.

Potrivit specialiștilor, pentru a fi diagnosticat cu această tulburare de alimentație trebuie să îndeplinești o serie de criterii, precum:
● episoade consecutive de mâncat în exces
● cel puțin trei dintre următoarele: mâncat rapid, mâncat până la refuz, consum de porții mari în lipsa senzației de foame, mâncatul de unul singur, sentimente de vinovăție după masă
● îngrijorare cu privire la mâncatul în exces
● mâncat în exces de cel puțin două ori pe săptămâna, pe o perioadă de peste șase luni
● mâncat excesiv fără a induce apoi voma (în acest caz diagnosticul este de bulimie)

Tratamentul mâncatului excesiv

Dacă ai început să mănânci excesiv și acest lucru te îngrijorează, este important să iei măsuri pentru a împiedică această problemă să se transforme cu adevărat într-o tulburare. Ia în considerare următoarele sfaturi:
● Înconjoară-te de oameni cu constituții variate
● Evită imaginile care te fac să te simți rușinat sau nesigur în legătură cu propriul corp
● Vorbește cu prietenii apropiați, familia sau medicul despre ceea ce te îngrijorează. Dacă aceștia îți cunosc situația, te pot ajuta ca mâncatul excesiv ocazional să nu se transforme într-un obicei.

De asemenea, există o serie de tratamente pe care le poți încerca, precum:
– Terapia – de cele mai multe ori prin discuție – este un tratament pentru tulburările psihice precum mâncatul compulsiv. Sesiunile de terapie pot fi față în față, în grup sau într-un cadru familial.
– Medicamentația – în unele cazuri, medicul îți poate prescrie medicamente pentru depresie sau anxietate, care uneori declanșează mâncatul în exces.

Managementul greutății corporale
Ai putea fi îndrumat spre un program de management al greutății corporale, după sau în timpul terapiei psihologice. În cadrul acestui program vei primi consiliere nutriționala și vei învață cum să slăbești sănătos.

Lăsată netratată, acesta tulburare poate duce la obezitate și la alte probleme medicale precum boli de inimă sau diabet.
Sursa